Věřte, že můžete odlehčit svému nabitému rozpočtu, aniž byste ochudili tělo o potřebné živiny a vitamíny a sebe o potěšení z chutného pokrmu. Máme pro vás pár tipů, jak na to.
Vařte doma
Tak jednoduché to je. Bude vás to sice stát nějaký ten čas, ale téměř bez výjimky platí, že doma uvařené jídlo vás vyjde o poznání levněji, než to koupené v restauraci nebo v bufetu. Platí to i o svačinách. Investujte raději chvilku do sebe a přichystejte si dobrý obložený chleba. Je to lepší, než si pak někde kupovali drahou balenou bagetu pochybné kvality i chuti.
Šetřete energií
Když už se rozhodnete, že si chutné a vydatné jídlo budete připravovat doma, zbytečně neztrácejte těžce našetřené koruny plýtváním energiemi. Ať už vaříte na plynu či elektřině, vždy se snažte používat, co nejmenší nádoby. Troubu nepředehřívejte, snad s výjimkou speciálních těst, které to vyžadují.
Vařte chytře
Raději než pečeni, dejte přednost vařenému masu. Je to zdravější, masa „neubude“ a navíc získáte výborný vývar, skvělý na polévku nebo k dalšímu využití v kuchyni. Pokud jej nestihnete spotřebovat, zamrazte jej. Pokud jej nad mírným plamenem pořádně zredukujete, už nikdy nemusíte kupovat bujónové kostky z obchodu.
Nakupujte mazaně
Nakupování ve slevách není nic, za co byste se měli stydět. Nesmíte se ale bez rozmyslu chytnout na každou slevovou vějičku. Zmapujte si situaci a nákupní seznam si pečlivě naplánujte. Pokud přijdete do obchodu bez seznamu, mnohem spíše podlehnete nejrůznějším marketingovým svodům a utratíte peníze za zboží, které nepotřebujete. Už v obchodě myslete na to, co budete vařit a jak případně můžete využít zbytky.
Nenechte se zmást cenou jednoho výrobku a sledujte cenu za kilogram. Větší balení bývají obvykle výhodnější. Ale pozor, do zásoby nakupujte jenom potraviny, u nichž nehrozí, že podlehnou rychlé zkáze. Vyhnete se tak zbytečným škodám.
Akční ceny a letáky všech řetězců najdete přehledně a na jednom místě tady.
Trvejte na kvalitě
Vařit levně neznamená rezignovat na zásady zdravého a nutričně hodnotného stravování. Neodbývejte se, mohlo by to odnést vaše zdraví. Rohlík s kečupem stojí možná pár kaček, rozhodně to ale není večeře. Není nutné jíst maso každý den, proto raději dejte přednost kvalitnímu výrobku s deklarovaným obsahem, než podezřele levné uzenině plné náhražek. Zařaďte do jídelníčku levné suroviny bohaté na živiny. Čočka, fazole, kuskus, bulgur a další.
Na této stránce můžete hledat inspiraci pro zdravé a levné vaření.
A teď v praxi
Teorie je důležitá, ale bez praxe by nebyla nic. Ukažme si, jak se dá při troše plánování vytěžit maximum z obyčejného kuřete.
Jak jsme psali výše, celé kuře vyjde v přepočtu na kilogram mnohem levněji než naporcované části. Najděte si v přehledu akčních letáků, kde vás vyjde nejlevněji, a kupte celé. Až ho budete mít doma, máte v podstatě dvě volby. Teď si jej můžete naporcovat sami – návod jak na to, nejdete třeba tady. Co nespotřebujete hned, můžete zamrazit, zbytek se krásně hodí na vývar.
Vývar si můžete připravit, i když kuře upečete vcelku. Oberte maso z kostí, stehenní část si můžete dát s bramborem, upečená prsa v ledničce vydrží, můžete si z nich připravit kuřecí salát nebo je použít při přípravě sendvičů. Všechny zbylé kosti zalijte vlažnou vodou, přidejte mrkev, petržel, bobkový list, zkrátka zeleninu a koření podle chuti – ideální základ na vývar je na světě.
Pokud vývar doplníte nějakou vydatnou zavářkou (třeba bulgurem) a doplníte masem z křídel, vydatná obědová polévka je na světě. A pokud jej sníst nestihnete, zamrazte jej a využijte později – do omáček, rizota atd. Poradíme vám výbornou vychytávku, na zamrazení vývaru použijte klasická tvořítka na led. Dávkování zmrazených kostek do konkrétních receptů vám pak půjde jako po másle.
Pochlubte se vlastními tipy a zlepšováky
Nestyďte se a napište nám váš zaručený recept, jak ušetřit při přípravě jídla. Zajímají nás všechny tipy triky, babiččiny rady, cokoliv! Napište nám do komentářů nebo na naši facebookovou stránku!
Žádné komentáře:
Okomentovat