sobota 22. srpna 2015

Food bizzar: 5 nejzvláštnějších japonských pokrmů, aneb co v Japonsku radši neochutnat

Nejikoničtější pochoutky japonské kuchyně známe všichni, alespoň z doslechu. Gastronomie v zemi vycházejícího slunce klade velký důraz na kvalitní suroviny, ryby jsou tak čerstvé, že se občas ještě mrskají na talíři, plody moře, nálož zeleniny a neodmyslitelná rýže.

Sushi, sashimi nebo kuře s omáčkou teryaki patří právem mezi delikatesy, ovšem při pohledu na odvrácenou stranu japonského stravování se začnou sbíhat sliny opravdu málokomu.

Hranaté melouny


Zdroj: www.whataboutwatermelon.com
Tak, jo, začínáme zlehka. Hranaté melouny chutnají úplně stejně jako kulaté, není na nich tedy nic špatného, ale neobvyklé určitě jsou. Pěstují se tak, že dokud je meloun ještě malý, nasadí se na něj skleněná průhledná krabice. Jakmile ji celou vyplní, skleněná schránka se musí rozbít. Prvotním impulsem pro takové „kubické“ pěstování byl prostý fakt, že hranaté melouny se lépe skladují a nikam se nerozkutálejí. Dnes už je to čistá móda a nikterak laciná. Kvůli nákladnému způsobu pěstování za jeden hranatý meloun zaplatíte v přepočtu až 100 amerických dolarů.

Chleba v plechovce

Pomalu se rozjíždíme. U nás byste v plechovce hledali spíš fazole, lečo nebo vepřové ve vlastní šťávě, no v Japonsku je to i chléb. K dostání je v různých variantách a prodává se ve výdejních automatech, třeba jako v těch na colu. No vidíte, a to nám říkali, že prý všude je ten chleba o dvou kůrkách a ono tohle.



Wasabi pivo


Zdroj: www.incrediblethings.com
Pokud máte rádi pivo jako křen, tak to vám tento kousek přijde k duhu. Wasabi je totiž japonská odrůda křenu, má poměrně výrazné aroma a štiplavou chuť. Určitě jej znáte ve formě sytě zelené pasty, která se přidává k sushi. Jeho aroma je tak výrazné, že jej dokonce využívají i výrobci požárních hlásičů pro sluchově postižené. Když v budově vypukne požár, přístroj vypustí do místnosti spršku wasabi extraktu a štiplavý zápach pak probudí i spícího.


Curry limonáda nebo úhořová soda

Zdroj: touzainanboku.com

Limonáda na curry zní vážně divně, ale když si uvědomíme, že curry je vlastně směs koření, nemusí to být o nic zvláštnější. Úhořová soda, to už je jiná soda. Zvlášť pokud si uvědomíme, že se jedná o elektrického úhoře, jenž má dodat nápoji elektrizující chuť.




Zmrzlina nepředstavitelných chutí


Za našich mladých byla ta nejkurióznější příchuť, na kterou jsme mohli narazit ve zmrzlinářství, asi šmoulová, ať už to znamenalo cokoliv. To dnes už je nabídka širší, přesto dozajista nic netrumfne to, co na vás číhá v japonských mrazácích. No posuďte sami, pochutnali byste si třeba na takovém kopečku zmrzky s příchutí kuřecích křidélek nebo třeba hovězího jazyka, chobotnice a dokonce koně?!
Zdroj: www.luvjapan.net

Žádné komentáře:

Okomentovat