středa 30. března 2016

Kamali vaří: Levná a chutná jídla


Jídlo je potravou pro tělo i duši, proto bychom jej neměli šidit. Přitom za kvalitní suroviny nemusíte utrácet horentní sumy. Japonská půjčka vám ukáže, jak uvařit z poctivých ingrediencí a ještě ušetřit. Zapomeňte na instantní jídla ze sáčku a raději si uvařte chutné a levné jídlo doma. Bude vás to stát jenom trochu práce a času navíc. Nemusíte být Zdeněk Pohlreich ani Gordon Ramsey – naše recepty zvládne každý.

Domácí jídlo vás přitom vyjde levněji než průměrné „meničko“ v restauraci v době oběda.

Aglio olio e peperoncino
Česky špagety s česnekem a feferonkami. Lehké a jednoduché italské jídlo, které máte uvařeno během 20 minut.

Potřebujete: 250 g špaget, 40 ml olivového oleje, 8 stroužků česneku, feferonky nebo chilli papričky podle toho, jak moc máte rádi pálivé, zelená petrželka, sůl

V osolené vodě vařte špagety. Na pánvi lehce osmahněte na jemné plátky nakrájený česnek (musí zesklovatět, nesmí chytit barvu), přidejte k němu chilli nebo feferonky, trochu vody ze špaget a špagety. Na závěr promíchejte s nasekanou petrželkou.

Čočka po indicku
Červená čočka má několik obrovských výhod: vaří se mnohem rychleji než klasická čočka a nemusíte ji dopředu namáčet do vody. Přípravy před vařením i vaření samotné se proto výrazně zkrátí. A navíc, červená čočka nenadýmá. Přitom 500 g koupíte za zhruba 40 Kč. Zvolte si raději loupanou a půlenou čočku – existují různé druhy, nejlepší je ta, která tvarem vypadá stejně jako čočka hnědá.

Potřebujete: (červenou) cibuli, 250 g červené čočky, 3 rajčata, kari, sůl, pepř

Na pánvičce dozlatova osmahnete cibulku, přidáte čočku, rajčata a podlijte vodou. Vaříte zhruba 20 minut a podle potřeby přiléváte vodu. Platí pravidlo, že radši méně než více. Po 15–20 minutách by čočka měla změknout. V poslední fázi dle chuti přidáte sůl, pepř a kari.

Tip: Zájemci mohou pokrm dochutit římským kmínem nebo čerstvým koriandrem.



Houbové rizoto
Připravte se, o rizoto se musíte starat po celou dobu vaření. Pravé rizoto by mělo být správně „mazlavé“ a maličko i tekuté -  dle toho vybírejte i rýži. Během vaření byste jej měli neustále míchat a dle potřeby postupně přilévat vodu. Rozhodně to nefunguje tak, že zvlášť uvaříte rýži a pak k ní do hrnce naházíte zbývající suroviny. Houby do rizota nasbíráte v lese, případně můžete použít sušené nebo si koupit žampiony. To už necháme na vás.

Potřebujete: cibuli, česnek, houby, máslo/olej, rýži, smetanu, sůl, pepř, rozmarýn

Nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem osmahnete na másle, následně lehce orestujete i rýži a houby a přidáte vodu, kterou během vaření dle nutnosti přiléváte. Neustále mícháte. Vody byste měli použít dvakrát tolik co rýže. Zhruba po 25 minutách, až je rýže měkká, přidáte smetanu a dochutíte.Tip: Po uvaření přidejte čerstvý rozmarýn.

 Zkuste i italskou variaci s vínem

Žádné komentáře:

Okomentovat